Om oss

Capoeiragruppen Grande pequeno sou eu (stor men liten är jag) startades 20xx och då under namnet Wild Capoeira Kids av Sara Stanczak. Gruppen växte snabbt och snart startades en vuxengrupp med föräldrar som också blivit bitna av capoeiran samt en akrobatikgrupp med inriktning på capoeira-akrobatik. Inom kort blev akrobatikgruppen så populär att Akrobatrix skapades och den riktade sig till alla. År 2016 fick vi nöjet att välkomna Contra Mestre Besouro till gruppen.

Sara Stanczak

Tränare och grundare av Wild Capoeira Kids

Mitt namn är Sara och det är jag som håller i alla grupper. Jag är utbildad molekylärbiolog i grunden, men har lämnat detta för att just nu jobba med det jag älskar: capoeira och akrobatik. Jag är även utbildad personlig tränare samt instruktör inom core, spinning, gympa och vattengympa.

Jag har tränat capoeira angola i 14 år och har undervisat i olika skolor, gym samt på olika evenemang runt om i Sverige och utomlands. Jag började med capoeira efter att ha träffat på några capoeiristas på Gröna Lund. Jag blev helt såld! Jag tränade flera dagar i veckan och efter ett tag började jag hålla lite egna klasser här och där.

Under sommaren 2007 jobbade jag i Palestina, Jenin, på the Freedom Theater med barn och ungdomar. År 2008 började jag jobba med Stockholm stad och ge klasser i Brasil Fitness och capoeira på deras olika träningsanläggningar. Sedan dess har det bara blivit mer och mer, både inom dans, capoeira och akrobatik. Idag jobbar jag heltid med capoeira och akrobatik och för mig är capoeria inte bara en sport utan en livsfilosofi.

Contra Mestre Besouro

Tränare och certifierad Contra Mestre

CM. Besouro, eller Ailton Carmo dos Santos som han egentligen heter, är född i den lilla staden Lencóis i Bahia, Brasilien. Besouros föräldrar tränade båda capoeira och Besouro själv började älska kulturen redan när han kunde ta sina första steg. Han satsade allt och när han blev äldre startade han flera grupper för både barn och vuxna och även för seniorer. Han jobbade även som turistguide i bergen i det vackra Chapada Diamantinia och är även utbildad inom holistisk hälsa. År 2009 fick CM. Besouro den stora äran att gestalta en av capoeirans mest välkända och respekterade mestres, Mestre Besouro Manganá, i en film om denne (Därav fick vår mestre sitt appelido (smeknamn). Innan kallades han Coquinho vilket betyder ”liten kokosnöt”).

År 2016 flyttade CM. Besouro till Stockholm och började undervisa grupperna i Grande pequeno sou eu och AkrobaTrix tillsammans med Sara. Förutom att vara en fantastik tränare har CM. Besouro gett gruppen en större känsla för kulturen och filosofin inom capoeiran utvecklat musik- och sångdelarna för gruppen. Viva meu mestre!