Erbjuder till skolor

Presentation av kulturidrottsföreningen Capoeira Angola

Från slaveriets Afrika transporterades miljontals människor via Europeiska fartyg över Atlanten till Sydamerika. De Portugisiska erövrarna samlade flera afrikanska folkslag från olika stammar med olika kulturer i det som kom att bli Brasilien. Flertalet av folken hade med sig sina traditioner och seder som oftast involverade både dans, kamp, musik och teater. I Brasilien växte Capoeiran fram från en blandning av dessa ritualer till en kampdans för frihet. Vissa av dessa ritualer blev naturligtvis förbjudna av slavägarna men det som senare kom att bli kallad capoeira lyckades i många fall att gömma sig genom dansen, musiken och teatern.

Idag används capoeira i olika former och är ett sätt att utrycka sig genom både dansen, teatern, kampen, musiken och sist men inte minst respekten för varandra och lärdom om historia. I Brasilien har capoeira lyckas hjälpa flera barn och ungdomar bort från gatorna men även här i Europa har capoeiran haft samma inverkan, främst eftersom man spelar capoeira med varandra och inte mot varandra.

Med vår inspirerande grundkurs får alla en snabb resa till Brasilien. Vuxna och elever får prova att röra sig, känna sig och uttrycka sig som riktiga ”capoeristas”. Förutom idrottsdelen där grundrörelser tränas in, för att avsluta i ett spel där elever spelar med varandra, så går vi igenom capoerians historia, musik och hjärta. Vi tar med elever och vuxna på en etnografisk resa genom förföljelser som gett hemliga rörelser, rytmer och texter – de flesta i syfte att undfly faran från ondsinta slavägare som vill förtrycka alla capoeristas de ser.

Vi som håller i kurserna heter Sara och Besouro. Sara har ägnat de senaste sju åren åt att sprida capoeirans kulturella arv i Sverige. Contra Mester Besouro är uppväxt med capoeira sen han föddes. Förutom att hålla klasser för barn och vuxna i vår egen lokal så åker vi och flera medlemmar ut i skolor och håller klass där idrott, musik och lekfullhet skapar en känsla av vad capoeira är och vilken betydelse den kan ha haft för de förslavade afrikaner som befann sig i Brasilien. För skolan finns möjlighet att använda Skapande skola för att betala arvodet eftersom vi uppfyller Kulturrådets krav på professionalitet och har haft flera uppdrag genom Skapande skola.

Pris (ex. moms och införstått att skolan står för lämplig lokal):

  •  1 1⁄2 timme (max 35 elever): 3500:-
  •  3 timmar (möjligt att dela upp på 3 klasser): 5000:- (inkl luftgolv)
  •  6 timmar (möjligt att dela upp på 6 klasser): 7 000:- (inkl luftgolv)
  •  Efterföljande timme samma dag: 2500:- per påbörjad timmeVid längre perioder som 1-3 veckor sker enligt överenskommelse.Vad vi kan erbjuda:Capoeira fysiks klass i capoeira angola och/eller Regional. Angola är den traditionella stilen medan regional är den mera moderna. Vi kommer även prata om skillnaden av dom samt vikten av dom båda för varandras överlevnad.

    info@capoeiraangola.se http://www.capoeiraangola.se/

Musik klass med dom olika instrumenten som finns i capoeira, Berimbau, peandiro, agogo, reco reco samt atabaque. Här finns det även möjlighet att eleverna kan få lära sig att spela lite trum rytmer bland annat maculele. Gruppen kan då delas i två och en lär sig trummor medans den andra lär sig dansen till.

Teori klass om capoeirans ursprung och vikt för slavarnas befrielse. För elever i högstadiet och uppåt kan även filmen Besouro spelas och sen kan eleverna prata i grupp om olika frågor samt ställa frågor till Contra Mestre Besouro som är huvudpersonen i filmen.

Maculele dans med pinnar som kommer från indianerna i Brasilien och dansas med live trummor. (Möjlighet att eleverna lär sig spela och gör dansen till)

Samba de roda dans med trummor som har en viktig betydelse i den afrobrasilianska kulturen. Musik och dans är en viktig del i den Brasilianska kulturen. Det var oftast genom dansen kvinnor och män hittade sen partner.

Akrobatik är den delen som förgyller capoeirans spel ”fighten”. Vi har ett 13x2m långt lyftgolv så kallat airtrack. Det är enormt uppskattat av stora som små. Här kan eleverna få testa allt från hjulningar till volter utan att vara rädda för att göra illa sig

Se vad barnen tycker om capoeira och akrobatik i skolan: